Bageri Kardemumma - Från idé till verklighet
Bageri Kardemumma ägs och drivs av Jonas och Cristine Björk. Vi träffades första gången på ett bageri/konditori i Sundbyberg i slutet av 80-talet där vi båda var verksamma som bagare. Därefter följde några år på olika bagerier för Jonas medan Cristine gick vidare för utbildning inom bokföring och senare läraryrket. Efter flera år som bageriansvarig kände Jonas att han var redo att göra verklighet av sin dröm om ett eget bageri. När bagerilokalen i Täby Kyrkby blev tillgänglig så började visionen ta form. För att klara ekonomi och arbetsbörda tog vi hjälp av alla i vår närhet; föräldrar, barn, syskon och vänner. Vi planerade, snickrade, tapetserade, letade inventarier mm. Kryddan Kardemumma tyckte vi gav smak- och doftassociationer till goda bakverk – därav föddes idén till vårt företagsnamn. Slutligen kunde vi sätta surdegen på jäsning och hösten 2008 slå upp dörrarna till Bageri Kardemumma i Täby Kyrkby!
Upplands Väsby
I början av 2011 kändes tidpunkten rätt att utöka med ytterligare en butik. Lokalen på Kyrkvägen 34 i Upplands Väsby var ledig och vi var redo för en ny omgång butiksbyggande. Färdigställandet innan öppningsdagen i februari blev intensivt ända in på nattens småtimmar där snöstormen yrde som värst.
Enebytorg
I slutet av 2012 var det dags igen, vi kunde inte tacka nej till en fantastisk lokal mitt på Enebytorg! Vi fann underbara montrar från 40-talet (i Falköpings nedlagda konditori). Vi slipade och lackade montrar, stolar och annan inredning. På öppningsdagen i början av december strömmade (till vår glädje) massor av kunder in. Mitt i all fikarusning fick vi strömbortfall i delar av lokalen – panikartat för oss bakom disken men det löste sig med ett leende, en vattenkokare och en smula kreativitet.
Sensommar 2021 byggdes butiken om igen då de antika montrarna från Falköping som hade tjänat oss väl nu tyvärr behövde bytas ut. Caféet fick sig ett rejält ansiktslyft med nya montrar och nytt möblemang. Vi hoppas att ni kommer trivas i vår nya miljö!
Gasellföretag
Vi hade startat verksamheten från noll och utökat till ett medelstort företag med flertalet anställda under en relativt kort tid. Detta resulterade i att vi blev utnämnda till Gasellföretag år 2014 och 2015 av Dagens Industri. Vi förstod i efterhand att detta är en stor händelse bland många företag då kraven på gasellföretag är höga. Vi är ödmjukt tacksamma och stolta över alla som varit delaktiga i vår resa som resulterade i gasellutnämningen.
Nytt bageri - 2018
Då verksamheten under dessa 10 år har växt så blev lokalen i Täby Kyrkby för liten. Vi började sökandet efter en större lokal och efter två års förhandlingar och skisser kring ombyggnation så stod vårt nya bageri på Margaretavägen i Täby Kyrkby färdigt våren 2018.
Vår nya bagerilokal innebär även större möjligheter för oss att utöka verksamheten mot nya kunder och mål!
STORT TACK till
- Våra fantastiska medarbetare både i bageri, konditori och butiker– det är NI som ÄR Kardemumma – utan er skulle vi inte finnas!
- Våra underbara kunder som alltid är glada, trevliga och ger oss feedback så vi kan bli så bra som möjligt!
- Vår familj som står ut med vårt Kardemumma som alltid kräver omsorg, kärlek och arbetskraft.
Varmt välkomna till oss på Kardemumma, vi hoppas kunna "sätta krydda på din vardag och fest"!
Jonas & Cristine Björk